Smarta högtalare: jämförelse av de bästa för svenska marknaden

Smarta högtalare: jämförelse av de bästa för svenska marknaden

Våra telefoner är allt smartare, vår TV likaså, vår bil, och det blir allt vanligare med smarta hem, med funktioner som påverkar allt möjligt i vardagen. Smarta högtalare är nyckeln till ett smart hem, och en av delarna i utrustningen där valet är som viktigast. En smart högtalare liknar oftast en datorhögtalare, men är mycket mer än så. Den har mikrofoner som fångar upp din röst så att du kan kommunicera med marknadens vanligaste assistenter. Du kan styra musik, spela upp film eller streamingtjänster på vald skärm, sköta din kalender, alarm, få väderleksrapporter och mycket mycket mer. Men vilken ska du välja?

Google Home har koll på det mesta

På en svensk marknad är vi såklart intresserad av vilken högtalare som kan hantera just vårt språk. Även om både Alexa och Google Assistant kan förstå även mycket dålig engelska är det en lättnad att kunna kommunicera med din assistent på just svenska. Av den anledningen har Google Home utsetts till den bästa högtalaren. Google Home kan snabbt ge dig svar på dina frågor, den hör dig även om du är i ett annat rum. Det enda du behöver är Google Home-appen och så kommer högtalaren att koppla upp sig mot alla enheter i ditt hem som du kopplat till ditt konto. Den lär sig mycket snabbt, men ljudnivån är något låg och du kan bara ha ett googlekonto kopplat på en och samma gång, vilket minskar användbarheten hos kalender och mail-funktioner.

Amazon Echo lite billigare

Amazon Echo 2nd Generation talar engelska och tyska och är billigare än Google Home. En slimmad variant som smälter in i de flesta heminredningar. Du kan koppla en bluetooth-högtalare till denna apparat för att förbättra ljudet, vilket kan behövas i större rum med öppen planlösning. Assistenten Alexa hör dig mycket väl även när du har musik på.

Sonos One är ljuv musik

Även Sonos One använder Amazons Alexa som assistent, och är den klara vinnaren om du prioriterar ett riktigt bra ljud när du spelar musik. En framtida uppdatering kan låta dig välja en annan röst-assistent, vilket kommer göra Sonos One till en riktigt stor konkurrent till de andra. Den är dock inte lika användbar när det gäller att ge dig information som Amazon Echo, så Alexa är något limiterad.

Google Home Mini handlar mer om att ta emot ljud än att spela upp det. Denna lilla högtalare kan självklart spela upp musik, men kommer inte ersätta dina vanliga högtalare när det gäller ljudkvalitet. Mini kan dock vara utmärkt till att styra hemmets kopplade funktioner – och visst kan det räcka med en mini i till exempel sovrummet, där du inte behöver spendera lika mycket pengar som på en vanlig Google Home.

Alla dessa fyra är riktigt bra högtalare och assistenter, och du kommer nog att bli nöjd oavsett vilken du i slutändan väljer.

Apple HomePod

Apples snygga högtalare finns ännu inte på den svenska marknaden. Men räkna med att apples digitala hjälpassistent Siri kommer kunna hjälpa till med det mesta även hon den dag Home Pod finns att köpa i svenska butiker. Enligt senaste ryktena så blir det först i samband med att version 2 lanseras någon gång hösten/vintern 2019. Tills vidare får svenskar nöja sig med Apple CarPlay.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *