Så väljer du högtalare till hemmabion

Högtalare till hemmabion

Om du tagit steget till att skaffa dig ett ordentligt hemmabiosystem är valet av högtalare mycket viktigt. Du vill inte spendera dyra pengar på den perfekta bilden och sedan ha dåligt ljud, eller hur? I denna guide lär vi dig vad du behöver tänka på inför valet av högtalare.

Steg 1. Hur stort är rummet?

Rummets storlek är den första faktorn du behöver överväga. Matcha rumstorlek med högtalarstorlek; stort rum, större högtalare, litet rum, mindre högtalare.

Steg 2. Receiver

För ett bra ljud måste receivern och högtalarna passa bra ihop. Vissa system passar helt enkelt bättre ihop och ger dig ett bättre ljud. Information om vilket högtalarsystem som passar bäst till just din receiver kan du söka på online, eller fråga kunnig person i en affär som säljer stereo och annan ljudutrustning.

Steg 3. Samma serie

Köp högtalare av samma märke, och allra helst samma serie, detta eftersom olika högtalare har något olika klang, och en hel serie är gjord för att samarbeta med varandra. Högtalare från olika serier kan därför ge ett sämre ljud.

Steg 4. Olika högtalare, olika uppgifter

Ett surroundsystems olika högtalare har särskilda uppgifter. I ett 5.1-system har fronthögtalarna huvuduppgiften, då de kommer att spela musik, och är värda en extra slant. Centerhögtalaren kommer återge dialog, och är viktig för film (om din favoritfilm inte är Nosferatu från 1922 såklart). Subbasen ger dig de djupa tonerna, som explosioner osv, och dess placering i rummet är inte lika viktig som resten av högtalarna. Bakhögtalarna är mycket små och är de som ger riktigt bra surround-ljud, och eftersom de är ganska små är en väggplacering ett alternativ.

Vi hoppas att denna korta guide ska hjälpa dig att hitta rätt högtalare för dig, och ge dig många år av förbättrad filmupplevelse och ljudkvalitet.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *